İyi Stres, Kötü Stres

Nasıl kolesterol iyi ve kötü olarak sınıflandırılıyorsa, stresi de aynı şekilde kategorize edilebiliyoruz. Eustress ve Destress.

Eustress yani iyi, sağlıklı, keyif veren stres. Lunaparkta inişli çıkışlı hızlı trene bindiğinizdeki stres, kayak kayarken hızlı bir inişte yaşadığınız eğlenceli stres, yeni bir maceraya çıktığımızda veya yeni bir işe başladığınızdaki, hevesli bir oluş hali yaratan stres….Bu stresi istemli stres olarak da adlandırabiliriz. Destress yani kötü stres ise,  kendinize bu duyguyu hissetmekten hoşlanmadığınızı söylediğiniz ve yok etmeye çalıştığınız stres halidir. Aslında baş edemediğiniz bir durum ve zorluk olduğunu size gösteren sizi daha çok engelleyen bir etki yaratan stres halidir.

04-STRES.png

Bu anlık olabilir ya da uzun süre devam edebilir. Yaşadığımız destress, anlık olduğunda AKUT bir durumdayken, uzun süre devam ettiğinde KRONİK hale gelebiliyor.

DESTRESS ile nasıl baş edebiliriz?

Mindfulness ve psikoterapinin buluştuğu “Center for Mindful Living” merkezinin kurucusu Elisha Goldstein’in çok sevdiğim bir pratiğini birada sizlerle paylaşmak isterim.

10 saniyede stresinizi azaltın!

Mindfulness pratikleri, gerçekten hayatımızı ustaca yönetebilme becerimizi geliştiren pratikler. Hayatımız ustaca yönetebilme kavramı ise. bir anlamda kendi içerisinde stres ve karşılaştığımız zorlukları yönetebilme yetimizi de içeriyor.

O nedenle Elisha Goldstein bu pratiği ismini, her ne kadar stres azaltan etkilerini vurgulasa da özü itibariyle hayatı profesyonelce (PRO) yönetebilmemizi yardımcı olması nedeniyle kısaca pro olarak adlandırıyor.

Bu pratik bizleri, 10 saniye içerisinde odağımızı an ve an neyin önemli olduğuna doğru yönlendiriyor. Pratiğin gücünü ise tekrar tekrar yaparak idrak edebiliyoruz.

Hayatınızda PRO olun!

PRO, 3 sözcüğün baş harflerinden oluşuyor.

1.  P – Pause:

Yani duraklamak. Espas, ara vermek. Bu, sizi oto-pilot döngünüzden çıkaran ilk  adım.

2. R – Relax:

Yani bedeni rahatlamak, nefes almak. Stresli olduğumuzda, kaslarımız da gerilir ve beynimize savaş, kaç ya da don sinyalleri verir. Bedeni rahatlatmanın bu durumu tersine çeviren bir yanı var. Zihnimizi açarak odaklanmamızı sağlıyor.

 3.  O- Open:

Yani o an ne önemliyse ona açık olmak. Beden rahatladığı için daha yaratıcı fikirlerin farkında olabiliyor ve elimizde işe daha kolay odaklanabiliyoruz.

BU PRATİKTEN HANGİ DURUMLARDA FAYDALANABİLİRSİNİZ?

Bu pratiği aşağıda bazı örneklerini göreceğiniz durumlarda kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Örneğin, yatağımızdan kalkar kalmaz bile günümüze bu yaklaşımla başlayabilir, bedenimizi rahatlatabilir ve kendimize o gün için bazı güzel niyetler koyabiliriz.

▫️Trafik. Sabah trafiğine mi yakalandınız? Trafik lambaları, bu pratiği uygulamanız için ▫️güzel bir zaman.

▫️Gergin başlayan bir iş toplantısı…

▫️Eşinizle ya da çocuklarınızla yapmak zorunda olduğunuz zorlu bir konuşma…

▫️Bir toplantıda ya da bir seminerde kalabilir bir topluluğa karşı yapacağınız bir konuşma.

▫️Bir yemektesiniz ve herkes cep telefonuyla ilgileniyor…

▫️Kontrolünüz dışında bir olay için endişeleniyorsunuz…

▫️Araba kullanırken mesaj yazmak zorundasınız…

▫️Gece yattığınız yerde zihniniz sürekli fır döndüğü için uyumakta zorlanıyorsunuz…

Bu pratiği illaki stresli bir anınızda da yapmanız gerekmiyor; etkisini görmeniz gün içinde 3 dakika serbest kaldığınızda uygulamaya başlayabilirsiniz. Ne kadar tekrar ederseniz, o kadar kontrolü elinize aldığınızı göreceksiniz.

1.         Elisha Goldstein’ın sunduğu bu pratik gibi uygulayabileceğiniz farklı Mindfulness pratikleri ile hayatınızı daha enerjik ve kontrollü bir noktadan yaşamak,

2.         Stresin işleyişini derinden anlayarak stres ile olan ilişkinizi değiştirmek,

3.         Stresin hayatımızdaki gücünü dönüştürmek isterseniz,

sizleri 5 MAYIS-21 HAZİRAN ’21 tarihleri arasında gerçekleşecek ve faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış MİNDFULNESS TEMELLİ STRESS AZALATMA PROGRAMINA davet etmek isterim.

Bu programa daha önce katılmış kişilerin görüşlerini öğrenmek ve bizzat bu programa katılmak isterseniz www.raquelhabib.com web sitemi ziyaret edebilir ya da beni direk 0549 822 36 90 no’lu telefondan arayarak bilgi alabilirsiniz.

Sevgi ile kalın

An’da kalın.

Previous
Previous

Self Esteem /Özdeğer

Next
Next

“Hayır!” diyebilmek /