Yeni Yılda Yeni Alışkanlıklar Yaratma Adımları /
Yeni bir yıla doğru yaklaşırken,
kendinizi amaç ve hedeflerinizi gözden geçirmeye
ve tüm kararlılığınızla adım atmaya hazırlıyor musunuz?
Bu yeni amaç ve hedefler bekli de yeni bir alışkanlığı da berberinde getirecektir.
Bu alışkanlığı edinmeniz zor olabilir ve zaman da alabilir; ancak cesaret ve azimle üzerine gittiğinizde başaramayacağınız bir şey yok!
Peki nereden başlamalı? Bir alışkanlığı edinirken kendinize belli bir sistem kurmanız süreci kolaylaştıracaktır. Bu sistemin aşamaları neler olabilir?
1. Kendinize olumlu bir alışkanlık belirleyin. /
Öncelikle kötü bir alışkanlığınızı bırakmak istiyorsanız, kendinize durumu tersine çevirebilecek “yeni ve olumlu bir alışkanlık” bulmanızı öneririm. Örneğin, abur cubur yemeyi bırakmak istiyorsanız, daha fazla sebze yeme alışkanlığı yaratmaya odaklanabilirsiniz. Başlangıç için seçebileceğiniz bazı iyi ve olumlu alışkanlıklar arasında şu opsiyonları değerlendirebilirsiniz. Kitap okumak, günlük tutmak, yürüyüş yapmak, daha fazla sebze/meyve yemek, karton bardak yerine termos kullanmak, dişlerinizi fırçalarken diş ipi kullanmak, sizi rahatlatabilecek ve gevşemenizi sağlayacak fiziksel egzersiz ve nefes teknikleri pratik etmek, meditasyon yapmak, gibi.
2. Tek bir alışkanlıkla başlayın./
Değiştirmek istediğiniz alışkanlıklar listeniz kabarık olabilir. Ama deneyimlerime göre, aynı anda ne kadar çok alışkanlık oluşturmaya çalışırsanız başarı şansınız o kadar azalabilir. Her seferinde TEK bir alışkanlığı yerleştirmeye gayret etmek bile odak ve enerji gerektirir! O nedenle; benim önereceğim strateji; öncelikle TEK bir alışkanlık üzerinde çalışmak olacaktır.
3. Küçük adımlarla ilerleyin. /
Büyük başarılar küçük adımlarla gerçekleşir. Örneğin, ilk hafta günde 2 dakika meditasyon yapmak ve hafta 2-3 dk. artırarak ilerlemek. Günde 30 dakika değil de, 15 dakika yürüyerek başlamak…
Örneğin, bir öğünde küçük bir porsiyon sebze yemeği yiyin, tüm diyetinizi bir kerede değiştirmeye çalışmayın. Mümkün olduğunca küçük küçük başlayın ve tutarlı kalmak suretiyle kademeli olarak adımlarınızı arttırın. Küçük adımlar, zihninizin de kademeli olarak bu duruma ve değişime uyum sağlamasını sağlayan en iyi yöntemdir.
4. Bu alışkanlığı kendinize hatırlatın! Unutmamak için önlem alın. Kendinizi unutmaya yol açacak durumlara sokmayın. Başlangıçta insanların değişime geçmesini sağlayan önemli noktalardan biri, bu alışkanlığı hatırlamaları ve uygulamaya sokmalarıdır. Telefonunuzda veya takviminizde dijital hatırlatıcılarla birlikte, hatırlamak istediğiniz yerlere (ör. sebze alışkanlığı için mutfakta veya diş ipi kullanmak için banyo aynanızda bir not) görsel hatırlatıcılar yerleştirin.
5. Kararınızı bir yakınınız ile paylaşın./
Alışkanlık üzerinde çalıştığınızı yakın bir dostunuzla. kardeşiniz veya eşinizle paylaşabilirsiniz. Bu sizi yolda tutabilecek bit yöntemdir. Birilerine hesap verecek olmanız size itici bir güç olacaktır.
6. Alışkanlığın içindeki hediyeyi keşfedin. /
Yeni alışkanlığınızdan keyif almazsanız uzun süre yapma konusunda zorlanabilirsiniz. Hedefiniz, aynı zamanda oturtmak istediğiniz alışkanlığınızı yapmaktan zevk alıyor hale gelmeniz olmalı. Örneğin, yürüyüşe çıkıyorsanız, bunun zoraki değil, açık havanın ve nefes almanın tadını çıkarmanın, farklı yollardan giderek veya bir çay molası hedefleyerek kendinizi canlı hissetmenin bir yolu olduğunu düşünün. Bu yeni alışkanlığı yerleştirirken içinizi şükranla ve neşeyle doldurmaya gayret edin. Zamanla bu yeni alışkanlığınız kendinize verdiğiniz bir hediye haline gelecek ve bu güzel farkındalığı dört gözle bekleyeceksiniz.
7. Mümkün olduğunca tutarlı olmaya çalışın. /
Yapmaya niyet ettiğiniz alışkanlığı ertelemeye karşı direnin. Ne kadar tutarlı ve azimli olursanız o kadar iyi. Yani “daha sonra yaparım.” kalıbına teslim olmayın sakın. Yapacağınızı söylediğiniz anda başlamayı kendinize kural edinin ve bu kurala uymaya gayret edin. Hemen asiyona geçerek içinizdeki direnci kırın.
8. Tutarlı olamadığınızda yeniden başlayın. /
Kendinizi düzenli olarak gözlemleyin. Arasıra aksatsanız bile bir süre alışkanlığınız oturana kadar inatla yeniden başlamanızı öneririm. Her gün aksam yatarken bir değerlendirme yapmak iyi gelebilir. Örneğin, alışkanlığı tatbik etmeyi unuttuysanız, yeni hatırlatıcılar oluşturmayı deneyebilirsiniz. “Post-it” kağıtları işe yaramazsa telefonunuzda alarm kurabilirsiniz. Her hafta ayarlama yapmak, bu alışkanlığı yapmakta giderek daha iyi olacağınız anlamına gelir. Eğer yolda tökezlerseniz, yeniden başlayın ve ne olursa olsun yolunuza devam edin.
Sevgiyle kalın,