SEVGİ ÜZERİNE I

Bugün konusu açılmışken herkesin üzerine iddialarda bulunduğu, şiirler, senaryolar yazdığı, dağları aştığı, canını verdiği bu basit ve içi derin aynı zamanda karmaşık anlamlar dolu kelime hakkında bende biraz araştırdım ve sizin ile paylaşmak istedim.

SEVGİ NEDİR?

Okuduğum birçok kaynağın ve kitabın yazarlarına göre sevginin hep farklı anlamları var. Bilim insanları sevginin bir kimyasal reaksiyon olduğunu, nörolojik reaksiyonun yarattığı açlık ve susuzluk hissi gibi bir his olduğunu söylüyor. Psikologlar sevginin çeşitleri olduğundan bahsediyor; aile sevgisi, doğa sevgisi, iş sevgisi, eş sevgisi, ilahi sevgi, seksüel sevgi, oyun sevgisi gibi ve öğrenilen bir şartlanma hali olduğunu ekliyorlar.  

 Filozoflara göre tutku ve adanmışlık hali, yazarlara göre tüm eserlerin ilham perisi, din insanlarına göre Tanrı’nın kendisi. Türk Dil Kurumu’nun açıklamasındaysa “İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu” olduğu yazmaktadır.

 Sevgi ile sevgimizi göstermek arasındaki farkı açıklayan Rabbi Shais Taub adlı bir din insanı sevgiyi şöyle tanımlar;

“Sevgi bir kavram değil, bir eylemdir”. Sevgi her ne kadar bir duygu kelimesi olarak kulansak da çoğu zaman sevgiyi hissedebilmek bir eylem sonucu mümkün olur. Yaptığımız ya da yapmadığımız bir eylem ile sevgimizi görünür kılarız.  Öyle ise sevgi bir oluş hali olsa bile aktif bir halde olmayı gerektirir. Zira eylemlerimi beklenti içinde gerçekleştirmek, karşımızdakini olduğu gibi sevmekten ve bizi olduğu gibi sevilmekten çok uzaklaştırır.

 

Sevmek farkındalık halinde olmayı gerektiren bir oluş halidir. Farkındalık deyince aklıma

Thict Thant Hahn’ın bir yazısında sevgiyi 3 madde de tanımlayışı geldi;

·      Karşındakini olduğu haline yargılamadan kabul vermek sevgidir. Bunun için sabır, şefkat ve nezaket erdemlerini içimizde yaşatmamız gerekir. Bunu ancak bol bol Mindfulness pratiği yaparak çoğaltabiliriz.  

·      Sevgi anlayışlı ve toleranslı olmak demektir.

·      Derin dileyebilmek, onun acısını görebilmek, onu anlayabilmek ve o mutlu olduğunda onun için saf mutluluğu deneyimlemektir sevgi.

·      Sevgi her şeyin birbiri ile olan bağlantısını görebilme halidir. Üzerinde yemek yediğimiz masanın içindeki güneşi, rüzgârı, suyu, ağacı, toprağı, tohumu, oduncuyu, marangozu, taşımacıyı görebilme halidir.

Thich Nhat Than ve John Kabat Zinn’den ilham alarak bende sevgi için kendi tanımı oluşturdum.

“Sevgi, canlı ya da cansız bir varlığı 100% kabul, anlayış, şefkat, takdir, şükran ile şimdiki anın içinde görebilme ve onunla var olabilme becerisidir. Doğuştan içimizde var olan bir hal olmasına rağmen azalabilen, körelebilen ve büyüyebilen bir niteliği vardır. Bir bitkiye bakmak gibi kendi içimizdeki sevgiyi de beslemeli, gözetmeli, önemsemeliyiz. O bizim yaşam enerjimizdir.”

 

Peki sizin için sevgi kelimesi ne demek?

Siz sevildiğinizi nasıl anlarsınız?

Sevginizi nasıl gösterirsiniz?

 Sevgi ile kalın

Previous
Previous

SEVGİ ÜZERİNE II

Next
Next

SAKIN DURMA, EN VERİMLİ HAYATI YAŞA!