Creativity / Yaratıcılık

raquel habib creativity

“Harward Business Review” dergisinin geçmiş yıllarda yayınlanan bir sayısında gördüğüm bir makale oldukça ilgimi çekmişti. “10 dakikalık bir meditasyon pratiği yaratıcılığı arttırabilir mi?” diye bir soru yöneltiyordu makalenin başlığı.

Yazıyı kaleme alan 3 yazarın, Meditasyon ile yaratıcılık arasındaki olumlu ilişkinin bilimsel olarak ortaya konması ile yetinmeyip kendi araştırmalarını devreye sokması ve benzer bulgulara ulaşması makaleyi daha da ilginç hale getiriyordu.

İçinde bulunduğumuz dönemde, hangi mesleki alanda çalışırsak çalışalım, gerçekten çok daha yaratıcı olmamız gerektiğini sizler de hissetmiyor musunuz? Peki ya yaratıcı fikir bulmakta zorlandığımız zamanlar?

Kelimenin tam anlamıyla bilgi çağında yaşıyoruz ve “Big Data” denilen bilgi akışı sanki “Tetris” oyununun dikdörtgen kolonları gibi üzerimize-üzerimize geliyor. Neredeyse istediğimiz her bilgiye ulaşabilir hale geldik. Aslında bir yerde sorun da burada başlıyor. Herkes aynı bilgiye ulaştığı için yaratıcı çözümler de birbirine benzer hale geliyor sanki. O nedenle artık sadece bilgiye ulaşmak değil, doğru bilgiye ulaşmak, o bilgiyi işlemek, sentezlemek ve yeni iç görülerle yeni bağlantılar kurarak yaratıcılık kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Üstelik şimdi her zamankinden daha fazla…

İşte bu nedenle Google, Goldman Sachs gibi büyük firmalar çalışanlarına yönelik Meditasyon ve Mindfulness pratiklerini şirket içinde uygulama noktasına geldiler. Açın Youtube’u; bu konuda sayısız video bulabilirsiniz. Sadece yöneticilerin streslerini azaltmak ya da stresi daha iyi yönetebilmeleri için değil, çalışanlarının daha yeni ve yaratıcı çözümler üretebilmeleri için de bu pratikler günlük şirket rutini içerinde ele alınıyor.

Araştırmalar, günlük ve düzenli olarak yapılan 10-12 dklık meditasyon pratiğinin yaratıcılığı ve yenilikçi düşünce kapasitesini geliştirdiği gösteriyor bizlere. Bunun bir başka yansıması ise, stresi azaltması, bize daha olumlu bir bakış açısı getirmesi, duygu iniş çıkışlarını düzenlemesi ve mukavemet geliştirerek zorlukların ve olası aksiliklerin üstesinden yılmadan daha kolay gelebilmemizi sağlıyor.

Zorluklar karşısında otomatik olarak verdiğimiz “kaç ya da savaş” denilen tepkiler yerine daha bilinçli bir duruş haliyle durum değerlendirmesi yapabiliyor ve daha yaratıcı, daha dengeli kararlar verebiliyoruz.

Sonuçta bu sayede, karşılaştığımız problemleri yaratıcı bir şekilde çözebilme konusunda 3 temel beceri geliştirmiş oluyoruz:

1.     Farklı düşünmek: Yeni fikirlere açık bir zihin yapısı geliştirmek.

2.     Dikkat ve konsantrasyonu artırmak: Daha kolay odaklanarak yaratıcı ve fayda sağlayan fikirleri kolayca görebilmek.

3.     Cesaret ve Duygusal dayanıklılığı geliştirmek: Hatalar, zorluklar ve aksiliklerle yılmadan mücadele edebilmek; yenilik yaratma sürecinde eleştiri ve tenkitlerden etkilenmeden ve moral bozmadan cesaretle, yılmadan ilerleyebilmek.

Sonuçta, Google şirketinin Mindfulness danışmanı Mirabai Bush’un dediği gibi Mindfulness hem özel hayatımızın, hem de iş hayatımızın daha verimli işlemesini sağlıyor.

Sevgiyle kalın,

An’da kalın.

Previous
Previous

Odağımız Nerede?

Next
Next

Hangi Öz Bakım şekli size daha uygun?