Her gün yeniden farklı bir gözle bakmak /
Bilim insanlarını başarıya götüren sır, aynı deneye, aynı verilere her gün tekrar tekrar farklı açılardan, başlangıç zihni ile bakabilmeleri değil midir?
Başlangıç zihni ile bakabilmek, an’ın içinde mevcut olan tüm olasılıkları ve potansiyelleri görebilmemizi sağlar.
Hayatı yaşama biçimimiz ve deneyimlerimiz direk olarak algılarımız, yani zihnimizin inandıkları ile şekillenir. İnandıklarımız, düşüncelerimiz bizi biz yaptığı kadar da sınırlayıcıdır.
Bir şeyi kaybettiğinizde “vakti gelince kesin bulurum.” diye düşündüğünüzde büyük bir olasılıkla burnunuzun da ucunda olanı görmeye başlarsınız. Çünkü beyninize “görebilirim” emri vermişsinizdir. Ve beyniniz, zihninizi ve algınızı o şekilde kodlar.
Geçtiğimiz günlerde verdiğim MBSR (Mindfulness Temelli Stres Azaltma) eğitiminde, katılımcılara yaşadıklarımıza farklı açılardan bakabilmeyi destekleyen bir pratik sundum. Bir katılımcı pratikten sonra yaptığı paylaşımda, 6 aydır yaşadığı odada var olan duvar kağıdını ilk defa fark ettiğini ve hatta detaylarını görünce hayran olduğunu söyledi.
Bazen burnumuzun ucunda olanı göremeyiz. Kim bilir gün içinde, kaç kere bakmak ve görmek arasındaki farka dikkat etmediğimiz, başlangıç zihni yani kalıpların dışına çıkmış bir zihin ile bakamadığımız için burnumuzun ucundakini kaçırıyoruz.
Her an ve her nefes sonsuz bir olasılık barındırır içinde. Ve bu olasılığı görebilmek için bilinçli bir farkındalıkla bakmaya ihtiyacımız var. Böylesi bir bakış acısı ise Mindfulness’ın “BAŞLANGIÇ ZİHNİ” ile bakmak tutumunu hayatımızda deneyimlemek ile mümkün.
Bu tutumu hayatınıza uygulamanız için psikoterapist ve Zen ustası Mary Jakcsh’ın bir pratiğini burada sizlerle paylaşmak isterim.
Kendinizi yeni olasılıklara açmaya hazır mısınız?
1. İşlerinizde adım adım ilerleyin.
2. 7 kere tökezleyin, 8 kere ayağa kalın ve devam edin..
3. “Bilmiyorum.” Zihniyetiyle yaklaşın. Ön yargılardan uzak durun.
4. Kelime dağarcığından “Mutlaka böyle ya da şöyle olmalı” gibi ifadeleri çıkararak yaşayın.
5. Yaşadığınız her deneyimden faydalanın. Deneyimleri yabana atmayın; yeni durumlara karşı açık bir zihinle yaklaşıp, daha önceki deneyimlerinizi nasıl uygulayabileceğinizi değerlendirin
6. Uzman olma konusundaki ısrarcı tutumunuzu bir kenara bırakın.
7. An’ı tamamıyla deneyimleyin.
8. Sağduyunuzu göz ardı edin.
9. Kaybetme korkunuzu bırakın.
10. Merak, sorgulama ve analiz etme ruhunu sahiplenin
11. Cevaplara değil, sorulara odaklanın.
Başlangıç zihni ile hem yeni olanaklara ve imkanlara hem de daha yaratıcı olabilirsiniz. Ayrıca, çevrenizdeki kişiler, sizin onlara karşı olan ilginizi ve onların düşünce ve duygularına gösterdiğini saygıyı hissettikçe onlarla daha yakın bağlar da kurabilirsiniz.
Sizlere keyifli deneyimler dilerim.
Lütfen düşüncelerinizi ve hissettiklerinizi benimle paylaşın.
Sevgi ile kalın
An’da kalın.