Kişisel Gelişim ve Dönüşüm Yolculuğunuzu destekleyen 5 pratik

Pandemi döneminde gündemimize giren ve hakkında bir çok paylaşımlar yaptığımız bir konu oldu: “Resilience”, yani duygusal ya da psikolojik dayanıklılık ya da yaşadığımız zor durumların üzerimizdeki yarattığı olumsuz etkilerinden hızlıca sıyrılarak tekrar eski halimize dönebilme elastikiyeti. Mukavemet gücümüz…

Sadece sosyal yaşantımızda değil, iş dünyasında da sıkça konuşulur oldu bu konu. Duygusal dayanıklılığımız artırma sürecinde “Mindfulness” pratikleri de önemli bir rol oynuyor ve son derece etkili yaklaşımlar sunuyor.

Psikoterapist ve terapist Linda Graham “Bouncing Back” adlı kitabında doğunun 2500 yıllık “Mindfulness” geleneği ile batınin 150 yıllık ilişkisel psikoloji, yani empati pratiğini birleştirerek  zihnimizde değişim yaratabileceğimiz egzersizler sunuyor.

Aşağıda belirttiğim 5 pratiği geliştirmemiz, gerek beynimizin yapısının değişimine yardımcı oluren aynı zamanda kişisel gelişim ve dönüşüme de destek sağlıyor.

1.     Anda Olabilmek / Presence

Yaşadığımız deneyim her ne ise, bilinçli ve kararlı bir şekilde orada tüm varlığımızla olabilmek ve bu deneyimle bir uyum ve bütünlük içerisinde an’da yaşabilmek, sakin ve dingin bir tutum sergilememize, zihnimizin çok daha kolay öğrenebilmesine ve beyin yapımızın yeniden şekillenmesine yardımcı oluyor.

2.     Niyet / Intention /

Niyet ettiğimizde, ya da yaşadığımız deneyime belli bir niyetle yaklaştığımızda tek başına bu niyet eyleminin kendisi bile zihnimizin çok daha dayanıklı bir davranış biçimi içerisine girmesini yardımcı oluyor. Ayrıca bu davranışı destekleyen sinir ağlarını da güçlendiriyor.

3.     Sebat / Perseverance /

Üzerinde çalıştığımız bir konuda ya da hayatımızın her hangi bir alanında sebat göstermemiz ve azimli davranmamız, süreklilik ve tekrarın yarattığı etkiye dayanarak zihnimizde yeni nöral ağların oluşmasına ve dolayısıyla zihnimizde oluşan değişimin de daha uzun süreli bir yapı oluşturmasına yardımcı oluyor.

4.     Destek Ağı / Refuges /

İlişkilerimiz, evimiz, doğa ya da bize iyi gelen meditatif bir pratik bize kandimizi güvende hissetmemizi sağlayan bir sığınak sağlar. Böylesi güvenli bir liman zihnimizin değişimi ve gelişimimiz için emniyetli ve güvenli bir destek oluşturacaktır.

5.     İç ve Dış kaynaklar / Resources /

Etrafımızda oluşturacağımız kaynaklar - ki bunlar çevremizdeki eş, dost, arkadaş, akraba ya da bir grup, bir takım materyal objeler ya da yaptığınız bir zihinsel ve bedensel bir pratik de olabilir – özetle kendimizi iyi hissetmemizi sağlayabilecek destek unsurları zihnimizin değişimi ve gelişimimiz için emniyetli ve güvenli bir destek ağı oluşturacaktır.

Aynı şekilde oluşturacağımız iç ve dış kaynaklar da zor durumlarla baş edebilmeniz için size güç, enerji, denge ve istikrar sağlayacaktır.

Tüm bu pratikler bütününde, Linda Graham’ın “Psikolojik Dayanıklığın 5C”si diye adlandırdığı Sakinlik (Calm), Netlik (Clarity), Bağlantı (Connection), Yeterlilik (Competence) ve Cesaret (Courage) yönlerimizi de güçlendirmektedir.

Sevgiyle kalın.

Previous
Previous

Hayata Güven!

Next
Next

Karar sizin: Evet mi? Hayır (lısı) mı?