Farkındalık Çarkı / Wheel of Awaness

UCLA Tip fakültesinde psikiyatri profesörü ve Mindsight Enstitüsü’nün direktörü Daniel J. Siegel tarafından geliştirilen “Wheel of Awareness – Farkındalık Çarkı” meditasyon pratiği farkındalık kavramını doğasına yeni bir ışık tutuyor.

Siegel, bu pratiği tanımlarken farkındalık olgusunun kendisi ile farkında olduğumuz objeleri birbirinden ayırma yöntemiyle bir alan yarattığımızı belirtiyor. Ve yaşantımıza “bilinci” kendisini entegre ederek sağlığımızı ve esenliğimizi artırabileceğimizden söz ediyor.

Bir anlamda farkında olmak ve farkında olduğumuzu farkında olmak…

Diyelim ki bir kişinin yüksek sesle konuşması bizi rahatsız ediyor. Bu sesi fark ediyoruz. Bu sesi fark ettiğimiz anda, kendimizi geri çekip, sadece bu sesi fark etme eylemimizi fark etmek ise o anda bize bir başka farkındalık alanı açıyor.


Yaşadığımız 3 boyutlu fizik gerçeğinin ötesinde bir kuantum fizik gerçeğinin de olduğunu ve “Farkındalık Çarkı” pratiğiyle bu iki fizik gerçeğini bütünleşik biçimde duyumsayabileceğimizi ifade ediyor.

Bu şekilde bir yandan zihnimizin derinliklerini daha iyi anlayabileceğimizi diğer yandan ise bilinç entegrasyonu ile daha sağlıklı bir hayat yaşayabileceğimizi iddia ediyor.

Dr. Siegel, bu pratiği global ölçekte 10 bin kişiyle test ettiğinde elde ettiği bulgular, bu pratiğin bizleri kendimizi daha sakin, daha az tepkisel, daha bütünsel bir olma haline doğru çektiğini- ki bu durum gelen olarak daha sağlıklı bir yaşama götürüyor bizleri – gözlemliyor.

Farkındalık Çarkı pratiği 2 fikri bir araya getiriyor

  1. Bütünsellik: Her şeyin yüzeyde farklı gibi görünse de birbiriyle bağlantılı olması (interconnection) – ki bu durum genel anlamda well-being’in (esenlik) temelini oluşturuyor.

  2. Değişim: Değişim için bilincin devreye girmesi gerekiyor.

Bu deneyimi bir daire formundan yol çıkarak izah ediyor Siegel. Dairenin merkezinde bilinç yani farkında olma deneyimi yatıyor. Bu dairenin 4 farklı “bilinenlerden” oluşuyor.

  1. Duyularımız (tatma, işitme, görme, duyma, dokunma)

  2. Bedensel Hislerimiz

  3. Zihinsel aktivitelerimizi (düşünceler duygular)

  4. Her birimizin birbiriyle olan bağlantısı

Pratik sırasında sistematik olarak ana merkezden bu 4 bölümü ziyaret ettiğimizde gerçek doğamızı daha derinden anlamaya doğru bir yolculuğa çıkıyoruz, ve bu hissi deneyimlerken kaygılarımızı, aksiyetemizi, stresimizi azaltma yolunda ilerliyor, kendimizi daha canlı ve yaşıyor hissediyor ve dünyamızı daha geniş bir perspektiften algılayabiliyoruz.

Geçtiğimiz Hepimiz Bir’iz buluşmamızda bu pratiği birlikte deneyimledik; ve belli aralıklarla tekrar etmeyi hedefliyoruz.

Bu derin farkındalık ve birlik bilincin yolculuğunda sizleri de aramızda görmek isteriz.

Sevgiyle Kalın,

Raquel


Previous
Previous

Birbirimize görünmeyen bağlarla bağlı olduğumuza uyanmak pratik ister.

Next
Next

Varlıklararasılık / Interbeing