Bedenimizden Kopuk Yaşamak /

James Joyce “Dubliners” adlı eserinin bir bölümünde yer verdiği karakteri tanımlarken: “Bay Duffy, bedeninden biraz uzakta yaşıyordu.” diyor.

Öte yanda, zen ustası Thich Nhat Hanh, bir yazısında arkadaşının, bir yandan sandviç yerken bir yandan da heyecanlı bir şekilde gelecekle ilgili planlarını anlatışını “Elindeki sandviçi değil, gelecek planlarını yiyordu.” diyerek hicvediyor.

Hem James Joyce, hem de Thich Nhat Hanh aslında bir çoğumuzun her gün yaşadığı durumu dile getirmiyor mu?

raquel-habib-bedenimizden-kopuk-yasamak.png

Bedenimizden kopuk ve uzak bir şekilde yaşadığımızda düşüncelerimizden, duygularımızdan, beş duyumuzdan, kısaca tüm benliğimizden kopuk bir şekilde yaşar hale geliyoruz. Hele hele stres ve kaygılarımız ağır bastığında kendimizi iyice kapana sıkışmış hissediyoruz. Bedenimizle aramızdaki mesafe arttığında ise onunla bağlantı kurmamız daha da zorlaşıyor.

Zihnimiz geleceğin endişeleri ile geçmişin pişmanlıkları arasında sıkışıp kalıyor. Bu düşüncelerin getirdiği duygular bizi içinde bulunduğumuz an’dan çekip çıkarıyor. Stresli olduğumuz durumlarda, daha fazla ve hızlı düşünüyoruz ve bu durum bizi dingin ve sakin bir oluş halinden iyice uzaklaştırıyor.

Zihnimiz çoğu zaman kontrolden çıkarak istemsiz düşünceler üretir. Bu tip düşünceler ise sadece enerjimizi düşürmekle kalmayıp umutlarımızı da kırabilen bir boyuta gelebilir.

Bu alana farkındalık getirmek ve Mindfulness pratikleriyle ve özellikle MBSR eğitiminde öğreneceğimiz yöntemlerle düşünceleriniz esiri olmaktansa onları yönetebilmek ve hatta onlarla dost olmak mümkün olabiliyor.

Mindfulness pratikleri, zihnimizi, bedenimizi, hislerimizi, duygularımızı ve nefesimizi bizi şimdiki an’da getiren birer obje olarak görüyor ve yeniden kendimizle bağlantı kurmamızı sağlıyor.

MBSR - MINDFULNESS TEMELLİ STRES AZALTMA EĞİTİMİ /

👩🏻‍💻👨‍💻 Stres ve kaygılarıyla çalışmak isteyenler için açtığım 2. Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı Grup eğitimi 11 Mart’da başlıyor. Bu eğitim hakkında bilgi almak isterseniz bana info@raquelhabib.com adresimden ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,
An’da kalın.

Wonderful illustration by @magoz
Brilliantly animated by @joselorensso

Previous
Previous

Ben’in ötesindeki “Ben”i sevme pratiği

Next
Next

Kendimizle kalabilmek /