Sıfır atığın 5 ana kuralı /
Dünyamız çok uzun süredir bize sesini duyurmaya çalışıyor; denizden, karadan, havadan, her yerden. Tükeniyorum diyor; ama duymuyoruz.
Birlik bilinci ve birlik aksiyonu içerisinde bireysel olarak ne yapabilirim?
Belki uzun süredir konuşuluyor ve hepimiz aşınayız “Sıfır Atık” kavramına ancak hayatımıza gerçekten ne kadar uygulayabiliyoruz?
Sıfır atık, sosyal, ekonomik ve ekolojik boyutlarıyla bir yaşam biçimi olarak benimseyebileceğimiz etik bir yaklaşım. Atık üretmeden ve tabiatın bir parçası olduğumuzu hatırlayarak daha yeşil bir dünyanın tohumlarını kendi dünyamız içerisinde atabiliriz.
“Sıfır Atık” düşüncesini hayatımızda uygulayarak, daha bilinçli bir tüketim alışkanlığını benimseyerek ve bu farkındalığı günlük yaşamımıza taşıyarak kendi adımıza bizden sonraki nesillere ve dünyanın geleceğine olumlu yönde katkı sağlayabiliriz.
5 R olarak da bilinen bu temel kuralları alışkanlık haline getirebiliriz.
1. Reddet / Refuse
2. Azalt / Reduce
3. Yeniden Kullan / Reuse
4. Dönüştür / Recycle
5. Kompost Yap / Rot
🌿Reddet / Refuse
Seçim bize bağlı. Gerçekten ihtiyaç duymadığımız, bir daha kullanamayacağımız ya da geri dönüşüm imkanı olmayan ürünleri tercih etmeyebiliriz. Doğada kolay çözülebilen ambalajlara sahip ya da paketsiz ürünleri tüketebiliriz. Örneğin plastik pipetleri, bardaklar, poşetler mümkün olduğunda hayatımızda çıkarma yoluna gidebiliriz
🌿Azalt / Reduce
Burada yine “gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusu önem kazanıyor. İkinci kez düşündüğümüzde belki de elimizde hali hazırda var olanla uzun süre idare edebiliriz. Sadece ihtiyacımız olduğunda, az ama akıllıca alışveriş yapmak da çevreci bir seçim.
🌿Yeniden Kullan / Reuse
Yıllar önce alınan bir eşya bugün de kullanılabilir. Eğer halen iş görüyorsa, sadece eskidi diye yenisini almak israf olabilir. Örneğin, cam kavanozlar çok amaçlı olarak kullanılabilecek ürünler. Ya da teneke kutular. Satın aldığımız bir termosa ayak üstü uğradığımız bir kafede ısmarladığınız kahveyi koyabiliriz örneğin. Aynı şekilde kullanmadığımız eşyaları da bağışlayabilir veya bir başkasıyla paylaşabiliriz.
🌿Geri Dönüştür / Recycle
Geri dönüşümde ilk akla gelenler plastik, kağıt malzemeler, hatta kumaşlar; kumaşlar. Geri dönüşüm olabildiğince destekleyebiliriz. Bununla birlikte bu materyallerin bir noktadan sonra dönüştürülmeye müsait olmadığını da unutmayalım.
🌿Kompost Yap / Rot
Bu bir yeniden doğuş hikayesi. Çöp olarak mutfakta biriktirdiğimiz atıklarımızı, örneğin sebze ve meyve artıkları, yumurta kabukları, çay ve kahve tortularını doğaya gübre olarak geri döndürebiliriz.
Bir çok ülke kuraklığa karşı da bu tekniği kullanıyor. Zira sulama maliyetini 1/3 gübre maliyetini is3 1/5 oranında azaltıyor. Toprağı toprakla onarmak diyebiliriz. Kompost ile toprağa verilen mikro organizmalar ise, kimyasaldan tahrip olmuş toprağı yeniliyor ve su tutma kapasitesini geliştiriyor. Kompost üreterek toprağın yapısını iyileştirebiliriz.
Bu kuralların güzelliği, herkesin kolayca uygulayabileceği gerçekçi ve pratik maddeler olmaları yanında, uzun vadede hepimize nefes aldırabilecek güce sahip olmaları.
Ne dersiniz? Sizin kendi dünyanızda uyguladığınız farklı yöntemler var mı?