Meditasyonun Beynimiz Üzerindeki Etkileri /
İngilizce de “Meditation” yani Meditasyon kelimesi ile tıp, hekimlik, ilaç anlamına gelen “Medicine” kelimeleri aynı kökten olup, “ölçmek, ölçü” anlamına geliyormuş.
Tıp, sağlığımız kesintiye uğradığında içimizdeki ölçü veya dengenin yeniden oluşmasını sağlarken, meditasyon tüm içsel ölçümüz ve dengemizi doğrudan algılayabilmemizi sağlıyor.
Nörobilim alanında yapılan araştırmalar ise her geçen gün Meditasyonun özellikle beyin sağlığımız üzerindeki önemli etkilerini ortaya çıkarıyor. Sonuçlar, biraz teknik ve bilimsel bir dille ifade edilse de meditasyonun beyin sağlığımızı olumlu yönde etkilediği açık ve net.
Örneğin, Meditasyon;
1. Beynimizin bilgi-işlem hızını artırıyor. MRI taramalar, meditasyonun “kortikal katlama” denilen ve beynin fonksiyonel organizasyonu ve kavrama yeteneği ile bağlantılı durumunu arttırdığını ortaya koyuyor.
2. Beynin sağ ve sol bölgelerini senkronize ederken, aynı zamanda alfa, teta ve delta beyin dalga hareketlerindeki denge ve çabuk kavrama becerisini artırarak beynin fonksiyonunu geliştiriyor.
3. Beynimizin “dikkat”ten sorumlu bölgelerindeki kortikal kalınlığı artırarak odaklanma becerimizi geliştiriyor.
4. Beynimizin mutluluk, olumlu, iyimser bakış ile bağlantılı bölgelerini harekete geçiren Serotonin ve Dopomin düzeyini yükselterek ruh halimizi dengeliyor.
5. Anksiyete ve stres düzeyimizi azaltıyor. Bunu da bedenimizdeki kortisol ve adrenalin düzeyini düzenleyerek ve derin bir gevşeme yaratarak sağlıyor. Bu derin gevşeme, nefes alış verişimizde, kalp atışımızda, kan basıncımızda ve metabolizmamızda deneyimlediğimiz bir düşüşle kendini hissettiriyor.
6. Beynimizdeki selebral kan dolaşımını, gri maddeyi ve beyin volümünü artırarak bilişsel becerilerimizi ve odağımızı artırmamızı sağlıyor.
Bir kaynaktan tercüme etmeye çalıştığım bu bilgiler içerisinde belkide ilk defa duyduğunuz ve size yabancı gelen bazı terimler ve bilgiler var. Kendimde olduğu gibi sizin de zihninizde oluşan soru işaretlerini görür gibiyim.
Ancak, merak etmeyin! Gelecek hafta Hepimiz Bir’iz’in konuğu Prof. Dr. Sinan Canan, bu sorulara kendi yalın ve eğlenceli üslubuyla açıklık getirecektir.
Sevgiyle kalın,
Anda kalın.