Kendimizle olabilmek /
“Olgun insanın en belirgin özelliği olan “sakinlik”, “huzur”, “dinginlik”, onun kendiyle barışık olmasından kaynaklanır. Kendiyle barışık olan insan, iç dünyasının gerçekliğini kabul etmiş insandır. “
- Doğan Cüceloğlu
Doğan hoca ne güzel özetlemiş olgun insanı.
SAKİNLİK, IÇ HUZUR VE DİNGİNLİK’e ulaşmak gerçekten
ne kadar zor yaşadığımız çağda…
SÜKUNET ve YALNIZLIK
eşanlamlı değil.
Bazen kalabalıkta da daha çok
Yalnız hissettiğimiz olmuyor mu?
Kendimizi yalnız hissediyorsak belki de kendimizle bağ kurabilmek için daha çok sükunete ihtiyacımız var.
Kendimiz için daha çok vakit ayırmaya, kendimize daha çok alan açmaya ihtiyacımız var.
Kendimizle gerçekten oturabilmeyi başarabildiğimiz an,
yalnız olmadığımızı anladığımızı an’a dönüşüyor.
Virginia Universitesi’nden Timonthy Wilson’ın yaptığı bir araştırmada, kişilerden boş bir odada oturarak, kendi kendilerini zihinleriyle eğlendirmesi istenmiş. Bir de önlerine kendilerine elektrik şoku veren bir düğme yerleştirilmiş. Sonuçta, kendi zihinleriyle kalmak yerine elektrik şoku düğmesine basan kişilerin oranı çok yüksek çıkmış. Yani odaklanacak bir şey vermediğimizde zihin kendi kendini eğlendiremiyor ve hep bir problem veya kendini meşgul edecek yeni bir şey arıyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nden (UC) Psikiatrist Matthew Killingsworth’ın yaptığı bir başka araştırma ise insanların zihinlerinin içinde geçirdikleri süre ne kadar uzarsa o kadar mutsuz olduklarını ortaya çıkarıyor.
Bu araştırmalar gösteriyor ki; ZİHİNLERİNİ olumlu yönde kontrol edebilenler bir olgunluğa erişiyor; kendileriyle oturabiliyorlar ve kendileriyle kalabiliyorlar. Dolayısıyla kendileriyle barışıyor ve iç huzuru, dinginliği, sakinliği
Doğru bir kapı aralamış oluyorlar. Doğan hocanın yukardaki sözünü araştırmalar da destekliyor bir yerde.
Doğan hocamızı hasretle anıyorum buradan.
Belki günlük koşturmacamız içinde hiç birimiz 24 saat sakin, dingin ve huzurlu olamayabiliyoruz ama en azından gün içinde önce 5’ dk ile başlayıp dozunu arttırabileceğimiz sessiz ve kendimizle kalabildiğimiz MİNİ INZİVA’lara
alan açma pratiği yapabilir miyiz?
Ne dersiniz?
Photo: beautiful design by @sanden_hodnevkam