İyi Bir Dinleyici Olmanın 7 Yolu
Gündelik hayatımızda ve başkalarıyla olan iletişimimizde bir çok farklı durumla karşı karşıya geliyoruz.
Her bir durumun dinamiklerini iyi anlayabilmek, kavrayabilmek ve gereken aksiyon, seçim ve kararı doğru bir noktadan alabilmemiz için esnek olmamız yanında, duruma dikkatlice bakmamız ve aynı ölçüde durumu iyi dinleyebilmemiz de gerekiyor.
Başarılı ve vizyoner liderlerin ortak özelliklerinden biri de iyi birer dinleyici olmalarıdır. Deepak Chopra, bu haftaki blog postumda da yer verdiğim, “Liderlik Ruhu - Soul of Leadership” kitabında iyi bir dinleyicinin sahip olduğu 7 özelliğinin altını çiziyor.
Şöyle ki:
1. Konuşan kişinin sözünü kesmemek
2. Eleştirmeden, tartışmadan ya da üstünlük taslamadan empati ile yaklaştığınızı göstermek
3. Kişisel alanı işgal etmeden, fiziksel bir yakınlıkta olmak
4. Beden dilinizi gözlemlemek ve dikkatinizin dağınık olmadığını göstermek
5. Kendi özelinizden de paylaşımda bulunmak
6. Karşınızdaki kişinin yaşam koşullarını anlamak
7. Beden, zihin, kalp ve ruhunuzla dinlemek
Dinleme eylemine de, bakma eylemi gibi duyularımızla başlıyoruz. Sonrasında ise duyduklarımızı zihnimizde analiz etme işlemine geçiyoruz.
Sarf edilen sözcüklerin ne anlama geldiğini kalbinizle de hissedebilirsiniz. Zira bir çok işi kendini ifade ederken kullandığı sözcükleri hisleriyle bütünleştirerek aktarıyor bize. Son aşamada bu sözcüklerin ruhunuza olan yansımalarını da gözlemleyebilir ve alacağınız aksiyonu veya vereceğiniz tepkiyi ona göre belirleyebilirsiniz.
Liderlik bir yaşam biçimi. Ve başarılı liderler hayatlarını doğal bir akışla yönetiyorlar. Gerçek bir liderleri ayrıştıran en temel unsur, karizması, kendilerine güveni, egosu, ya da tutkulu oluşu değil, “bakma” ve “dinleme” eylemi ile sürekli geliştirdiği farkındalık kasıdır.
Sevgiyle kalın,
An’da kalın,
Dinlemede kalın.