Bir Başkasından Destek İstemeyi ve Almayı Öğrenme Pratiği /
Geçtiğimiz hafta “Kovam boşken veremezsin!” başlığıyla bir yazı yazmış ve başkalarına yardımcı olabilmemiz için önce kendimize yardım etmemiz ve bu nedenle kendimize iyi gelen, bizi motive eden, enerji veren davranış biçimlerini de hayatımıza katmamız gerektiğinden bahsetmiştim.
Sizlerden gelen güzel tepkiler ve ilgiye baktığımda aslında bir çoğumuzun benzer eğilimler içinde olduğumuzu bir kez daha net bir şekilde anladım.
Belki kültürümüzün üzerimizde yarattığı bir takım etkileşimlerden, belki de kişiye bağlı bazı nedenlerden dolayı en çok ihtiyacımız olduğu dönemlerde bile bunu sevdiklerimize karşı dile getirememe gibi bir durum yaşayabiliyoruz. Sevdiklerimizden yardım, destek isteyemiyoruz nedense. Güçsüz görünmemek, çekingenlik, reddedilme korkusu, karşımızdakine rahatsızlık vermek veya zamanını almak istememek gibi bir çok nedeni olabilir bu yaklaşımımızın.
Oysa bir başka açıdan baktığımızda belki karşımızdaki kişinin kendini daha mutlu hissetmesi için harika bir fırsat olabilir bu. Belki karşımızdaki kişiden destek istemek o kişi ya da kişilere verebileceğimiz en güzel hediye.
Cheryl Richardson, “The Art of Extreme Care” - “Kendinize Azami Şekilde Bakma Sanatı” isimli kitabında, kendimizi daha fazla sevebilmeniz için bizlere 12 ilham verici yol öneriyor.
Bu pratiklerden birisi ise başkalarından destek istemeyi öğrenebilmemize imkan sağlayan bir egzersiz. Kendinizi devre dışı bırakıp, ipin ucunu ve kontrolü başkalarına bırakabilmeyi deneyimliyoruz bu yolla.
Bu pratiği aşağıdaki sıraya göre hayata geçirmeyi deneyebilirsiniz.
1. HAYATINIZDA EN ÇOK DESTEĞE İHTİYAÇ
DUYDUĞUNUZ BİR ALANI SEÇİN. (İŞ, EV, SOSYAL, FİNANS, VB.)
2. DESTEK ALABİLECEĞİNİZ KONULARIN LİSTESİNİ HAZIRLAYIN.
3. SİZE DESTEK OLMASINDAN HOŞLANACAĞINIZ BİRİ YA DA BİRİLERİNİ SEÇİN.
4. BU KİŞİ YA DA KİŞİLERE LİSTENİN TAKİBİNDE SORUMLULUĞUN ONLARDA OLDUĞUNU HİSSETTİRİN.
5. LİSTENİZİN ÜZERİNDEN BİRLİKTE GEÇİN VE İŞLEYİŞ VE ZAMANLAMA KONUSUNDA HEM FİKİR OLUN.
6. DOĞRU ZAMAN YOK; SÜRECİ HEMEN BAŞLATIN.
Unutmayın, karşınızdaki kişiye sorumluluğun onda olduğunu hissettirmeniz önemli. Yani o kişiye sorumluluk verip sonra siz devreye girmemelisiniz. O kişiye alan açtığınızda elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret edecektir zaten. Listenizi yaptığınızda kuralarınızı da net belirleyin. Örneğin, listenizdeki konuları ne zaman tamamlamak istediğiniz; ilave yardım almanız gerektiğinde ya da işler belirlediğiniz sürede tamamlanamadığında, işler aksadığında, kimler sorumlu olacak, vb. Süreçte hatalar tabii ki olacaktır; bunlara da tolerans göstermeniz gerekecektir.
Şimdi hazır mısınız kendi listenizi yapmaya ve size destek olmasını istediğiniz kişiye seçmeye?
Sevgiye kalın,
An’da kalın.